Wednesday, August 24, 2011

PERCUMA untuk 3 HARI SAHAJA!!

Khas untuk semua loyal customer saya, sempena Hari Raya yang bakal menjelma!

Mengikut terma dan syarat yang ditetapkan. Ianya untuk pesanan FULLPACK dan Euphoria Trial Pack! Hanya dalam domestik sahaja. Tidak termasuk penghantaran ke Singapore dan Brunei.

Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa!

** Berminat untuk mencuba ? Boleh emailkan ke phat_nemo@yahoo.com, atau SMS ke 012-3767589.

Wordless Wednesday V2







Monday, August 22, 2011

Hb Rendah Sewaktu Hamil ? Alami Anemia ??

Ramai ibu-ibu yang hamil trimester pertama, dan dalam masa yang sama mengalami masalah hb rendah (low hb) akan bertanyakan pada kami, apakah vitamin yang sesuai.

Mudah sahaja.

Jawapannya ialah Vita-Lea Iron Formula. Multivitamin Shaklee yang lengkap dengan zat besi yang salah satu fungsi utamanya ialah mengangkut dan mendistribusikan oksigen di dalam darah ke seluruh tubuh badan. Maka, individu yang mengalami anemia, amat sesuai untuk mendapatkan Vita-Lea Iron Formula ini.

Owh, ini BUKAN UBAT. Ia hanyalah makanan tambahan/ suplemen.

Testimoni terkini dari ibu yang mempunyai masalah low hb sewaktu mengandung.



Terase sangat bahagia bila ofismet yg pregnant, sekian lama mengalami masalah low hb.Dari bulan ke bulan hb asyik 9.+ gitu.Akhirnya saya cadangkan mkn vitalea iron formula menggantikan pil iron yg klinik bg.Syukur Alhamdulillah, dlm tempoh seminggu lebih j ehb dah naik 11+. Pagi td dia punyala risau nak g cek up.Tak sangka hb dia naik akhirnya
-Aini Hayati Luey-


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


**Credit


Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa!

** Berminat untuk mencuba ? Boleh emailkan ke phat_nemo@yahoo.com, atau SMS ke 012-3767589.

Silent Killer!

Dalam setahun mungkin beberapa kali kita akan bertemu dengan juadah ini namun hanya hari raya sahaja yang kita dapati meriah sekali. Kalau beraya tu, pasti setiap rumah mesti ada menyediakan salah satu hidangan ini. Kita pun tanpa berlengah lagi pasti akan merasa semua juadah ini, almaklumlah..baru lepas berpuasa sebulan ;)

Ikuti cerita N,

Dalam kita seronok menjamah juadah raya, adakah kita prihatin dengan apa yang kita makan? Masih ingat lagi 14 tahun dahulu, arwah abah saya di serang strok pada malam raya yang kedua. Beliau mempunyai masalah darah tinggi secara kebetulan sehari sebelum raya arwah sangat suka makan satay. Rupa-rupanya dalam diam kadar kolestrolnya meningkat dan menyebabkan tekanan darah meningkat seterusnya merosakkan saraf dalam otaknya maka arwah paralyse selama 2 minggu sebelum terus meninggalkan kami 8 beranak buat selama-lamanya.

Kisah ini menjadikan iktibar buat saya dan suami. Bila nak makan rendang, lemang atau pulut, kami tak berani nak makan banyak sebab tahu kesannya ke atas kolestrol dan jantung. Makan berpada-pada. Sejak awal perkahwinan, keluarga mertua akan pastikan vitamin utama untuk mengurangkan kolestrol wajib ada untuk menampung seluruh keluarga.

Kami akan makan vitamin tersebut dan fokus pada kolestrol terutama musim perayaan yang banyak dengan jemputan rumah terbuka.




Tanpa kita sedari ada sesetengah juadah boleh menyebabkan kandungan lemak jahat dalam salur darah makin meningkat.

Apakah vitamin yang sekurang-kurangnya ada demi mengawal kandungan kolestrol dalam darah terutama dalam mengawal kolestrol jahat iaitu LDL.




Atau jika anda berkemampuan lebih berkemampuan



Secara ringkasnya kepentingan vitamin yang dinyatakan ialah :


Vitamin C sangat perlu dan penting untuk pembuluh darah. Salur darah yang kurang vitamin C ibarat getah paip yang reput dijemur matahari dan bila2 masa sahaja boleh pecah.

Lecithin penting untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL). Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.

GLA ianya mengandungi vitamin E disamping ianya berfungsi untuk menstabilkan keadaan hormone di dalam tubuh badan kita. Ianya juga membantu membakar lemak di dalam salur darah. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung. Mengawal kencing manis dan darah tinggi. Mengawal kolesterol dan bagus untuk fungsi saraf.

Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.Menguatkan imuniti tubuh.Memperlahankan proses penuaan.

**Credit


Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa!

** Berminat untuk mencuba ? Boleh emailkan ke phat_nemo@yahoo.com, atau SMS ke 012-3767589.

Sunday, August 21, 2011

Hari Ini Dalam Sejarah ;)

pics by google


Syukur, Alhamdulillah kerana masih diberi kesempatan olehNya utk menghirup udara segar sehingga ke hari ini..

genap hari ni..ulangtahun kelahiran yang ke 25..TETTTTT!!!
25 kah kamu..hahaha ;P

bersyukur kerana sehingga ke hari ini mempunyai seorang suami, anak, ibu & ayah, mak & abah, serta ahli keluarga yang lain

kepada encik suami,meskipun belum menerima sebarang khabar berita sejak seminggu yang lalu, ayang tau abg sentiasa ingat akan ayang..semoga abang selamat di tengah lautan sana..

kepada kawan2, terima kasih atas ingatan kalian ;)

semoga dengan pertambahan umur ini akan menjadikan diri lebih matang, lebih komited demi keluarga tersayang...

p/s : abang, i miss u so much...



Wednesday, August 17, 2011

Nak Wajah Glowing sempena Hari Raya??

" Saya amik vitamin ni sebab period saya tak teratur. Tapi siapa sangka lepas makan vitamin ni, suami dan keluarga mertua puji kulit saya makin cantik. Bukan nak puji diri sendiri tapi saya memang dapat rasakan perubahan yang ketara amik vitamin ni. Dulu makan vitamin E pun tak nampak ketara seperti sekarang. Terima kasih kak N"

Ini adalah testimoni yang saya terima dari seorang customer saya. Beliau mahu dikenali sebagai puan S sangat gembira dan teruja selepas mengambil vitamin yang saya sarankan kepada beliau.

Beliau amalkan vitamin yang sangat penting untuk seorang wanita mengekalkan kestabilan hormon dan secara langsung ianya dapat melihat hasilnya dari kulitnya yang makin cantik dan berseri.

Berapa lamakah boleh melihat kesan ini pada wajah bila amalkan? Paling cepat ialah 7 hari dan paling lewat ialah 21 hari.

Adakah anda ingin tahu apa yang beliau amalkan ?

Hanya emailkan pada saya di phat_nemo[@]yahoo.com dengan tajuk
Saya ingin kelihatan cantik!

Saya akan emailkan kepada anda rahsia puan S. Anda juga mungkin menjadi pembeli yang bertuah apabila menjadi testimoni saya!

**Credit


** Berminat untuk mencuba ? Boleh emailkan ke phat_nemo@yahoo.com, atau SMS ke 012-3767589.

Happy 3rd Anniversary!!!

entri tertunggak..

patutnye nak cite smlm..tp smlm merupakan hari yg paling penat spjg 16 hari berpuasa..
sebabnye menghantar uwan utk checkup mata die..yang meletihkan tu..dok menunggu turn dr jam 8 pg..leh jumpa doc pukul 12 tghr..setel sume hampir jam 1 ptg...masak x masak la menunggu dgn si kecik tu..dah setel tu singgah pasar bli lauk..elok nak smp rumah kene fetch adik balik sekolah plak..dah balik tu dok kalut nak prepare brg utk masak berbuka...ibu smpai umah die yg siapkan sume..i'm done for the day..

sebenarnye nak cite mende lain..
smlm merupakan ulangtahun perkahwinan kami yg ke-3
16.08.2008
sekejap je ms berlalu sedar2 dah 3 thn dah upenye bergelar sbgai isteri seafarer..
Alhamdulillah!
semoga Allah memanjangkan usia perkahwinan kami hingga ke akhir hayat


pic by google

to my dearest hubby,
thank you for everything..
u complete me..
i love u n i'll alwiz be..;)



note : selamat ulangtahun kelahiran utk adik tersayang...semoga menjadi anak yang soleh dan menjadi kebanggan keluarga..amin!

Sunday, August 14, 2011

Vitamin Shaklee Untuk Kanak-kanak

Ini cerita Puan Arnie...

**Credit

Saya mula berikan makanan tambahan (vitamin) kepada anak-anak sebaik mereka berusia 2 tahun, namun dengan syarat, mereka sudah pandai menguyah dengan baik.

Sebelum mengenali Shaklee, saya berikan anak sulung vitamin C dalam bentuk tablet, manakala minyak ikan berperisa oren dalam bentuk cecair, yang banyak terdapat di pasaran.

Selepas mengenali Shaklee, saya turut kenalkan vitamin Shaklee kepada anak-anak, dan dimulakan dengan Shaklee Chewable Vita-C 100mg. Alhamdulillah, Harith dapat menerimanya dengan baik, walaupun rasanya sedikit berbeza dengan vitamin lain di pasaran (yang lebih manis). Malah, setiap hari dia akan meminta 2 biji Vitamin C untuk dimakan.

Kemudian, setelah saya yakin yang Harith dapat mengunyah kapsul dengan baik, saya perkenalkan padanya Shaklee Omega Guard, sekitar umurnya 3 tahun setengah. Walaupun sedikit ragu-ragu, saya terkejut apabila Harith dapat menguyah kapsul minyak ikan ini dengan baik, dan dalam sekejapan sahaja kapsul Omega itu berjaya ditelan dengan baik. Bau dan rasa minyak ikan tersebut tidak sedikit pun mengalih perhatiannya.

Dan, semenjak dari hari itu, kedua-dua vitamin ini, Vitamin C dan Omega adalah vitamin wajib hariannya.

Awalnya saya cuba untuk berikan kapsul Omega every alternate day kerana bimbang badannya akan panas dan tidak dapat menerima Omega dengan baik. Maklumlah, kanak-kanak kurang minum air. Namun, setelah melihat badannya tiada reaksi yang luar biasa, saya berikan Omega setiap hari dan cuba pastikan dia minum air kosong secukupnya. Tambahan pula, Harith sangat-sangat menyukai Omega, dan saya tak dapat sorokkan Omega daripadanya! Dia akan minta dan cari sampai jumpa, dan boleh kunyah begitu sahaja, macam makan gula-gula gayanya...

Beralih kepada anak dara saya, Hannah...

Pernah beberapa bulan yang lepas saya cuba perkenalkan Omega padanya, sekitar umurnya 2 tahun setengah. Nak tahu apa reaksinya? Dia sekadar gigit, picit kapsul Omega tersebut dan 'tembak' ke seluruh ruang. Habis satu ruang tamu bau ikan. Tapi, Omega Shaklee nie walaupun mempunyai bau ikan (of course lah, dah nama pun minyak ikan, kan?), baunya tidaklah terlalu hanyir. Jadi, saya give up sekejap, sekadar berikan Shaklee Chewable Vita-C 100mg kepadanya.

Namun, Alhamdulillah, sejak minggu lepas, Hannah telah mula makan Omega, dan kunyah dengan jayanya, macam makan Menthos jerr. Buat pengetahuan, Hannah baru berusia 2 tahun 10 bulan.

Haa, jauh lebih awal dari usia abangnya tatkala mula-mula makan Omega dulu, kan? Jadi, jika anda mahu cuba berikan supplements kepada anak anda, bolehlah cuba cara saya nie. Kena try & error, plus, monitor keadaan dan reaksi anak anda.

Satu lagi supplements yang saya berikan pada anak-anak ialah multivitamin dalam bentuk serbuk, yang dikenali sebagai Shaklee Meal Shake. Meal Shake ini mengandungi sedikit protein, dan turut sesuai untuk diminum oleh orang dewasa sebagai sarapan pagi yang ringkas dan padat. Saya suka sangat dengan bau Meal Shake nie, harum Vanilla. Sehari sekali, saya pasti akan campurkan 1/4 sudu makan Meal Shake ini kedalam susu (8oz) mereka.

Kenapa saya berikan ketiga-tiga supplements ini?

Ringkasnya,Vitamin C untuk meningkatkan taraf sistem pertahanan badan mereka, membina & menguatkan sel-sel tisu dalam badan, dan turut penting untuk gusi & gigi. Manakala, OmegaGuard baik untuk perkembangan otak. Dan, yang penting ialah Shaklee Meal Shake sebagai makanan pelengkap.

My girl, Hannah sedang melalui fasa memilih untuk makan! Susah sangat sampai dia lebih sanggup minum susu dari makan apa yang saya hidangkan! Setiap hari, Hannah cuma akan minum berbotol susu, dan makan ayam goreng sahaja TANPA nasi. Hannah cuma akan makan nasi dengan lauk kegemaran seperti tom yam & kari ayam. Sayur memang tak makan langsung! Jadi, memberikan Shaklee Meal Shake ini adalah salah satu usaha saya untuk memastikan Hannah mendapat khasiat makanan yang lengkap.

Nota : Setiap bancuhan Shaklee Meal Shake memberikan satu pertiga daripada US RDA dengan 19 vitamin/ galian yang diperlukan bersama dengan protein, galian dan 3gm serat. Ia adalah pemakanan tambahan yang lengkap.

*****

Saya sendiri mengamalkan pengambilan Shaklee Mealshake. Memang terasa perbezaannya, sebelum ni kalau bersahur sayala orang yg paling eksaited nak makan nasi waktu sahur, tapi sejak mengambil Mealshake, setiap kali waktu berbuka dan bersahur, saya kurang bernafsu untuk makan nasi..mmg Mealshake mengenyangkan di samping penuh dengan khasiat sesuai untuk seisi keluarga..;)


** Berminat untuk mencuba ? Boleh emailkan ke phat_nemo@yahoo.com, atau SMS ke 012-3767589.


Friday, August 12, 2011

Shaklee...Berbaloikah?

Ada yang bertanya, kenapa vitamin Shaklee ni mahal berbanding vitamin yang berlambak di pasaran? Nak kata dari segi kuantiti, kadang-kadang yang di jual di pasaran tu nampak lebih berbaloi, dah lah harganya murah...

Sejujurnya, saya akui bahawa vitamin Shaklee ni memanglah vitamin mewah, namun ianya tidak semahal yang anda sangka, dan sesiapa jua mampu memlikinya!

Keduanya, vitamin Shaklee ialah vitamin natural/ semulajadi, asli tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan yang pasti, tanpa silika gel dan BUKAN vitamin sintetik.

Jom kita ikuti perbezaan di antara vitamin semulajadi & vitamin sintetik:
*Kredit kepada Vitamin Semulajadi.

1. Penghasilan

-Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

-Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

2.Keserasian dengan badan

-Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

-Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

3. Harga

-Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.

-Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

4. Kesan kepada tubuh badan

-Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

-Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

5. Kesan jangka panjang

-Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

-Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

**Credit

** Berminat untuk mencuba ? Boleh emailkan ke phat_nemo@yahoo.com, atau SMS ke 012-3767589.

Alkisahnya Iftar Semalam..


semalam buka puasa kawan2 ofis lame ajak buka puasa sama..
yang syoknye kawan2 yg ajak ni bukan Muslim pun, tp mmg close dr zmn keje dulu..
planning nye tau x nak buka puasa kat mana?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/


kat kuantan ni dah mcm jadi 1 trend org buka puasa kat padang bersebelahan masjid negeri ni
konon eksaited same la nak buka puasa kat sini, lepas tu boleh terus solat kat masjid
sbb dekat giler

tapi nasib x menyebelahi kami..elok baru bentang tikar..duduk kejap
masjid pun baru je berhenti mengalunkan bacaan Al-Quran
tiba2 terasa titis2 halus air hujan
OH NO!..hujan.!!LEBATT!!
ape lagi dgn juadah buka puasa, dgn Annessa Humayra lagi, nak pegang payung lagi..
(nasib baik sediakan payung sebelum hujan)
and thanks to my ex colleagues yg tlg angkat barang sama
nampaknye mmg xde rezeki nak berpiknik di bulan Ramadhan..
xpela maybe next time..

ni je gambar yg smpat snap aritu..tu pun dgn hp je sbb kamera lupe nak bawak..

gbr pun xsempat nak rotate..haha
ni si kecik dok pegang peha ayam smbil berjalan sebelum berbuka puasa..
telan air liur je la org tgk die :p




ramai kan umat manusia kat belakang tu..penuh 1 padang bola ni..;)

Thursday, August 11, 2011

Pemenang Pam Modu!!


Masih ingat dengan peraduan yang hadiahnya Pam Modu? Maka ini senarai penuh pemenang !


Grand Prize : Lenny Abdullah Kuala Lumpur

Saguhati :

1. Siti Liyana M Yusuf, Perak

2. Chua Kim Hiong, Limbang Sarawak.

*penghantaran hadiah dalam 3-6 minggu.

Kami ada peraduan terkini! Hanya dengan pembelian Euphoria Trial Pack layak untuk menyertainya. Emailkan kepada phat_nemo[@]com untuk dapatkan borang penyertaan anda. Hadiah Utama ialah Wang Tunai RM400!


** Berminat untuk mencuba ? Boleh emailkan ke phat_nemo@yahoo.com, atau SMS ke 012-3767589.

Tuesday, August 9, 2011

The Day You Went Away..

Well hey so much I need to say

Been lonely since the day

The day you went away

So sad but true

For me there's only you

Been crying since the day

The day you went away


-part of M2M song-

genap seminggu mr hubby 'membelayarkan' dirinya..
hari sebelum papa berlepas ke Singapore Annessa Humayra tgh demam panas tibe2..
mgkin terasa akan kehilangan papa utk seketika..
mgkin jugak sbb berpanas seharian menaiki tren dr Bandaraya-Masjid Jamek-Pasar Seni
papa kate malas nak drive ke ofis sbb jalan jam..
xkisah la tp aku tetap nak ikut jugak..
sian si kecik kene usung tgh2 panas..
walaupun pose, ptg tu dpt la kfc treat dr papa ;)

otw to opis papa


hari terakhir bebuka puasa dgn mr hubby, kitorg mkn dkt SR dpn sogo je..
malas nak pk nak mencari tempat berbuka
gambar pun x sempat nak snap byk2 sbb masa ni si kecik dah mule meragam je..

jalan kaki je dr hotel

lepak dpn sogo sementara tunggu berbuka

melayan si kecik yg mule byk ragam


seawal pagi rabu minggu lepas, kami ber3 pegi menjemput atok si kecik yg sama2 akan menghantar mr hubby ke epot esok
sempat bersahur utk kali terakhir Ramadhan ini kat area Chowkit
makan mmg x best, tp sbb kene bersahur jugak ku telan jua..

sampai semula ke hotel, si kecik buat 'kuih' plak
terpaksa la subuh2 hari tu trus mandikan dia..
mujur la panas badan si kecik beransur kurang..

bergerak ke epot jam 9.10 pagi, lebih kurang jam 10 kami dah sampai
perjalanan ikut jalan lama mmg lebih jimat dan cepat..
sempat la pusing2 kat departure area tu
si kecik tu pun sempat mengepow papa coklat cinonit tp harga x leh blah..
papa layan kan jugak..thank you sayang..


coklat ni rega die je dah nak RM100..huhu

dpt yg kecik pun jadik la ;)

aku biar si kecik menghabiskan masa2 yang ade dgn papanya..
padahal dlm hati rase byk bende sgt nk ckp dgn awak..
sedih rindu sgt nak melepaskan awak..
tapi demi segala2nya..awak terpakse berkorban..


asyik nak nangis je haritu...

spending time together..

sembang ape la tu..

nak dok mcm ni pulak..

we miss u..

masa papa dah nak boarding, si kecik mule xnak org lain dukung..
even aku amik pun die x layan
peluk papa die kuat2..
last2 atok la terpakse leraikan die dr papa..
mmg smp nak ke kereta baru berhenti nangisnye

its about time...

setakat hari ni si kecik ni xde meragam sgt, alhamdulillah
tapi kdg2 bile die eksaited tgk org balik rumah..
die dari jauh dah jerit 'abam' 'abam' (panggilan utk papa)
sayu jugak hati rasanya..
bile tgk hp ade muka papa..die kiss hp ;)


semoga selamat pergi dan pulang sayang..
moga tahun dpn ade rezeki kite raye bersama lagi..
thanks for the most wonderful 1 whole year last year..


Monday, August 1, 2011

Salam Ramadhan



SALAM RAMADHAN 2011 (1432M).

Semoga Ramadhan tahun ini akan lebih baik dari sebelumnya..
Salam kemaafan untuk semua..

pic by google