Friday, April 29, 2011

Lagak tido si Kecil...

hmm harini agak payah menidurkan budak ini..
mule2 elok tdo atas toto je..elok kite nak mkn die pun terjaga..
tepuk2 die tdo balik ..
tp kat atas sofa..
tgk jela gaye nye ni..


cmni pun boley..

close up

kaki smp terjulur dah

baru selesa...;)

JB..Here We Come Again..

wiken lepas kitorg jalan2 kat JB..tghari sbtu tu siap2 trus mkn kat warung nasi uduk kat sg udang (dh jadi mcm kedai wajib singgah plak kedai ni).lepas tu trus menghala ke JB...

sebenarnye 3 minggu lepas dah buat giler dgn hubby,mlm tu kuar dr Mahkota Parade dlm 8.30, hubby tny nak g mana..

Hubby : nk g mana ni?
Me : ke selatan lagi la..
Hubby : Mana?JB??
Me : Boleh..! :D

giler x giler la mlm tu kitorg g la jugak ke JB, dgn sehelai sepinggangnyer..boleh plak ikut jalan lame..ntah kol bape boleh smp gini.xleh thn..cari hiway..kuar2 kat exit terakhir tu nmpak ade uptown..Pandan Uptown..singgah la sini jalan2 cuci mate..lepas tu nak mencari danga bay..boleh plak sesat barat..(perkataan berganda ciptaan sendiri).sesat punye sesat smp jugak, tp mase tu dah tutup dah tmpt tu.yang ade cume org lepak2 kat tepi pantai.lepas tu kitorg g Stulang plak..mkn2 kat cni, mase tu dah pukul 2 pg..lepas tu cm dah xtau nak g mana.dlm kol 3 lebih kitorg gerak la balik umah..ingat kan leh smp umah sebelum subuh..upenye hubby boleh plak stop kat rnr tdo..jawabnye pukul 10 pg baru smp umah lepas bekpes kat Pinang Besar, Cheng.hmm kalo giler lagi pasni xtau la leh jd lgi ke x trip cmni..dgn si kecik ni lagi

balik ke cerita asal..kali ni trip g JB ni agak well organized.smp2 cuci mata dulu kat JJ Tebrau City..besar tmpt ni, kedai pun best2..tp xde shopping ape pun..cume si kecik ni la, dpt kasut ngn baju baru..kasut asik berlubang jek..

lepas pusing2 kat cni trus cari hotel, end up stay kat Tune Hotel Danga Bay..hotel ni bestla, wlpun bilik kecik tp mmg cun la interior die..hrga pun ok.tp utk setiap facilities die lain plak chargenye..mcm aircond, tv, hairdryer..sume lain rega..



mlm plak pegi the zon..ikutkan xde ape sgt la kat cni..kedai pun byk dah tutup..tp ye ye sgt nk g sini sbb nak cari coklat..tp x best mcm langkawi la..pn zaihan, kenapa la kamu x ckp kamu pergi langkawi.kalau i tau mmg penuh beg kamu dgn kiriman coklat i..haha...utk dinner, kitorg mkn kat kedai area the zon ni..ok la jugak mkn kat cni

next, Danga Bay..smp sini dah pukul 11 lebih..annessa yg dah tido2 ayam tu leh plak bgn eksaited tgk kapal yg swing laju2 tu, lupe la ape namenye..lepas tu dok tgk byk sgt mainan kat cni mmg eksaited la die, tp xmo jalan sendiri.dh penat seharian kot siang td..tp sempat la jugak die main helikopter yg masuk token tu..tgk org lain main suke..sekali die naik sendiri takut plak sbb ade bunyi tembak2..kat cni 1 mainan tu per ride mmg mahal la..sorg 1 game Rm4..ade jugak yg smp Rm10..baikla g genting bayar sekali boleh main sume mende puas2..seblum balik tu sempatla naik tren pusing keliling Danga Bay ni...

sebelum balik, smpt singgah kat bazar JB, tgk dr dlm keta mcm la besa sgt bazar ni, tp upenye xde la besar mana, tp mcm2 ada..durian pun ade..sempatla seround kat cni, sbb si kecik ni pun dah ala2 meragam nak tdo..ingatkan dah smp hotel boleh trus tdo si kecik ni, upenye die nk smbg main la masak2 die..lagi satu suke sgt leh lompat2 atas katil..last2 tutup lampu..xtau bile mase terlelapnye..



esoknye pagi2 dah kene bgn..sbb kena check out awal.. konon2 nak bekpes roti canai mesia jek kat mane2 kedai, tp cm dah payah sgt nak jumpe kedainye..last2 nmpak mcD ..ape lagi request bekpes McD la..order set A tu mcm2 la jugak kat dlm tu, rase jenuh nak perabihkan bege..bekpes dah setel, perjalanan di teruskan menuju ke Tg Piai..penghujung terselatan semenanjung Malaysia..dulu dah penah smp kat cni, kali ni pegi sbb nak bawak si kecik ni la..tp sbb smp sini tpt pukul 1pm, panas giler, xtersmpai la kitorg kat penghujungnye, yg ade globe tu..xpela next time budak kecik ni dah besa sket kite dtg cni lagi yer..




setakat ni jela cerita jalan2 JB..ade rezki lenkali kite ke seberang JB plak..en papa, jgn buat2 lupe ye sayang..;)




Thursday, April 28, 2011

Suatu Petang di KLCC...

dulu2 ni la tempat kami berdating..sekarang bawak anak jalan2 plak ;)



Wednesday, April 27, 2011

Mandi Kolam

salu ptg2 kat depan umah ni panas je..
tp kebetulan kemarin tgk cuaca ok, x panas terik
mama pun bagila si kecik ni mandi kat lua..
da la kat depan umah ade padang budak2 main bola..
xmalu la annessa ni, seb bek ade keta uncle seblah tlg cover..haha
so just browse the picture okay ;)

nak tunjuk gg tapi x nmpak

barula nmpak gg arnab sayer

papa pun tlg mandikan

bersihkan telinga ke ape tu?

ade plak toys 2 bijik nak join

sempat lagi nak mkn jambu air

hmm..yummy!!


p/s : auntie nita, bile nak dtg umah petik jambu air ni?hehe..

Tuesday, April 26, 2011

SUPER DUPER GRAND SALE !

BREASTFEEDING SET B
Mengandungi
  • 30' Multivitamin
  • 30's B complex
  • 30's Vitamin C
  • 90's Alfalfa
Hanya RM80 bersama 11 BONUS !

+ PERCUMA
tambahan 30's Alfalfa dari pakej biasa.

+ PERCUMA Penghantaran

+ PERCUMA hadiah istimewa

+ PERCUMA TIPS ESKLUSIF mempercepatkan penghasilan susuibu melalui vitamin.

+ PERCUMA Hadiah khas untuk “Return ” and “New customer”. *

+ PERCUMA bekas ber KUALITI & kedap udara

+ PERCUMA flyer panduan

+ PERCUMA menyertai laman sosial khas yang dipantau oleh mereka yang berpengalaman dalam pemakanan tambahan.

+ PERCUMA update terkini hasil kajian dan tips penjagaan bayi.

+ PERCUMA Pautan jaringan panel Shaklee Euphoria (kumpulan Pengasas Shaklee Trial Pack)

+ Diskaun khas untuk pembelian fullpack.*

----------------------------------------------------------------------------------------------------
SHAKLEE BUDDY PACK {BEST OFFER OF THE MONTH}

Mengandungi
  • 2 x 30's Multivitamin
  • 2 x 30's B complex
  • 2 x 30's Vitamin C
  • 200 's Alfalfa
Hanya RM140 bersama 12 BONUS !
+ PERCUMA tambahan 80's Alfalfa

+ PERCUMA potongan Diskaun RM20 dari harga asal iaitu RM160.

+ PERCUMA Penghantaran

+ PERCUMA hadiah istimewa

+ PERCUMA TIPS ESKLUSIF mempercepatkan penghasilan susuibu melalui vitamin.

+ PERCUMA Hadiah khas untuk “Return ” and “New customer”. *

+ PERCUMA bekas ber KUALITI & kedap udara

+ PERCUMA flyer panduan

+ PERCUMA menyertai laman sosial khas yang dipantau oleh mereka yang berpengalaman dalam pemakanan tambahan.

+ PERCUMA update terkini hasil kajian dan tips penjagaan bayi.

+ PERCUMA Pautan jaringan panel Shaklee Euphoria (kumpulan Pengasas Shaklee Trial Pack)

+ Diskaun khas untuk pembelian fullpack.*

--------------------------------------------------------------------------------------------------

GRAND OFFER !!!

PEMBELIAN FULLPACK SET B

Mengandungi
  • 120's Multivitamin
  • 120's B complex
  • 180's Vitamin C
  • 330 Alfalfa
  • Bonus 1 - 60 biji Alfalfa PERCUMA!
  • Bonus 2 - LAYAK MENYERTAI CABUTAN BERTUAH DAN MEMENANGI HADIAH UTAMA PRODUK SHAKLEE BERNILAI LEBIH RM1000!

HANYA RM241 SAHAJA. HARGA TERMASUK PENGHANTARAN#


UNTUK DAPATKAN YANG TERBAIK KITA PERLU BERI YANG TERBAIK.
TERUSKAN PERJUANGAN ANDA DALAM PENYUSUAN SUSUIBU. KAMI SENTIASA MENYOKONG ANDA WALAU DI MANA SAHAJA ANDA BERADA.



* terms & condition apply
# harga Semenanjung Malaysia.


** Berminat untuk mencuba ? Boleh emailkan ke phat_nemo@yahoo.com, atau SMS ke 012-3767589. Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan membuat pembelian menggunakan ID: 830463 untuk pembelian pada harga ahli. Set-set trial pack tidak dijual dicawangan cuma online sahaja.


Monday, April 25, 2011

Masak-masak Lagi..

si kecik ni mmg la rajin bab2 menolong ni
jadi papa die pun adiahkanla set menan kat bawah ni supaya die xyah susah2 lagi tlg mama die masak lepas ni :P


set memasak

model set memasak..

posing bersama set memasak sambil lompat2 atas katil

mainan sudah selamat dirasmikan ;)

dalam kereta pun nak main jugak

die punye demo dengan mainan baru ni mmg real la..
siap kacau, macam kite masak kat dapo..
tau guna suda & garfu utk rasa makanan
tau guna cawan utk minum air


sejak ade mainan sendiri ni kurangla si kecik ni merengek nak tlg mama kat dapo
boleh la nak masak dengan aman
bab menyepah paling terer
mama kemas die kirai balik..yeay!!




Friday, April 22, 2011

Susu meningkat 50% dari biasa dengan Tips Istimewa!

Puan Lydzar adalah pengguna Shaklee sejak dulu. Beliau pernah memberitahu bahawa sejak mengambil Shaklee, badannya tidak lagi kelesuan memandu kereta dari Kajang ke Damansara. Jauh tuuu! Sekarang Puan Lydzar sedang cuti bersalin anak ketiganya. Beliau menggunakan set bersalin Shaklee. Sebagai pelanggan saya, Puan Lydzar berhak untuk mendapat tips-tips dari saya, terutama tips penyusuan. Kita tengok apa katanya…

testimonial shaklee

Sekiranya anda nak merasai apa yang dialami oleh Puan Lydzar, dapatkan tips eksklusif menambahkan susu ibu, hanya dengan setiap pembelian trial pack atau set TRIPPLE M.


**Source : Ibu AddinNAsa



** Berminat untuk mencuba ? Boleh emailkan ke phat_nemo@yahoo.com, atau SMS ke 012-3767589. Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan membuat pembelian menggunakan ID: 830463 untuk pembelian pada harga ahli. Set-set trial pack tidak dijual dicawangan cuma online sahaja.

Thursday, April 21, 2011

Dari 10 oz ke 30 oz sehari??

Komen yang saya baca di facebook N :-
Mesej dari seorang ibu : "Thanks kak N, selama ni pam cuma dapat 10-12 oz sehari tapi kini 30 oz sehari dengan tips cara makan vit yang betul dan amalkan apa yg akak ajar tu!!!! Seronok sangat1"
about an hour ago · ·


Apa yang ibu perlu lakukan?

Pengambilan vitamin yang betul dan pada masa yang betul sangat membantu. Namun kunci utama ialah perlu amalkan 3 perkara ini secara konsisten dan berterusan. Bukan hari ni buat, esok tak buat, lusa buat...memang tak nampak kesan. Perlu buat setiap hari.


1. Pastikan bayi disusukan sekerap mungkin dan bagi yang bekerjaya, pastikan anda membuat sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam. Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam...konsep yang salah. Teruskan pam dengan kala yang sama dan berterusan.

2. Pengambilan air yang mencukupi iaitu 3 L sehari. Pastikan menyediakan botol minuman dengan indicator supaya senang mengetahui adakah keperluan 3L air dipenuhi untuk tempoh seharian.

3. Amalkan zikir dan mengaji setiap hari dan doa tanpa putus padaNYA kerana sesungguhnya rezeki ini datang dari ALLAH jua. Jadikan amalan harian.



Apa supplemen yang ibu perlu ambil setiap hari?

Trial Pack Set B : Vitalea, b complex dan Vitamin C dan Alfalfa,
dan tambahan ESP & Ostematrix (kalsium)


Bagaimana cara makan utk mendapatkan hasil seperti di atas... up to 30oz....?
Vitamin di atas perlu di ambil pada waktu dan kadar yg sesuai... bagaimana? emel kepada saya di phat_nemo@yahoo.com atau sms ke 012-376 7589.




**Source : Ibu AddinNAsa



** Berminat untuk mencuba ? Boleh emailkan ke phat_nemo@yahoo.com, atau SMS ke 012-3767589. Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan membuat pembelian menggunakan ID: 830463 untuk pembelian pada harga ahli. Set-set trial pack tidak dijual dicawangan cuma online sahaja.

Wednesday, April 20, 2011

Kenapa perlu Set B, Kalsium dan ESP?

**Source : Ibu AddinNAsa


Ramai yang lebih yakin apabila mereka mencuba tips istimewa ibu. Namun bagi yang tak ambil pakej lengkap mungkin kesannya lambat sedikit. Macam orang naik basikal dengan motosikal....pastilah motosikal lebih selesa untuk ditunggang berbanding basikal. Tetapi kos motosikal pastinya sedikit mahal berbanding kos sebuah basikal.


Apa sebenarnya kepentingan pakej Tripple M ni?



Sebelum tu perlu tahu apa dalam pakej Tripple M.

Pakej tripple M mengandungi vitamin dalam set B, Kalsium@ Ostematix dan ESP (Energizing Soy Protien).
Walaupun pasti ramai yang dah tahu kebaikan dan kepentingan set B, namun ibu ringkaskan di sini....


Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi : sangat perlu demi memastikan tubuh badan menerima semua zat dan vitamin yang penting dan perlu dalam menjami kesejahteraan secara am.

B complex : lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.


Vitamin C : sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.


Alfalfa : raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSUIBU.

Bagaimana dengan Kalsium@ Ostematrix? Apakah kebaikannya?

Dalam susuibu, antara kompisis vitamin yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susuibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.


Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.
Sebab itu pengambilan sumber kalsium tidak boleh dipandang ringan sama sekali.

Sebab itu pengambilan sumber kalsium tidak boleh dipandang ringan sama sekali.Jika perasan ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period) susunya akan merundum...ini disebabkan kekurangan kalsium yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkirkan.

KELEBIHAN KALSIUM SHAKLEE



Apa kebaikan ESP @ Energizing Soy Protein?

Kompisis vitamin utama dalam susuibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protein iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein. Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

Protein sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. So apabila kita memasak sumber protein seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protein yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.

Energizing Soy Protein – Vanilla

Dapatkan set Tripple M hari ini dengan hadiah menarik!


** Berminat untuk mencuba ? Boleh emailkan ke phat_nemo@yahoo.com, atau SMS ke 012-3767589. Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan membuat pembelian menggunakan ID: 830463 untuk pembelian pada harga ahli. Set-set trial pack tidak dijual dicawangan cuma online sahaja.

400 oz stok dalam 18 hari berpantang! Masya ALLAH!


Ni cerita dari blog Ibu Addin dan Nasa, cerita tentang pengalaman seorang ibu yang menyusukan bayinya..

Baru-baru ni, beliau telah melahirkan putera keduanya....dan beliau sangat berusaha membuat stok susu anaknya supaya bila diperlukan susuibu stok dah tersedia ada....


Dengan mengamalkan tips esklusif itu, alhamdulillah berkat kesungguhan beliau mengepam setiap 2-3 jam...hasilnya beliau berjaya kumpulkan 400 oz dalam masa 18 hari. MasyaALLAH!


Ini apa yang ditulis di fb beliau....



Ternyata, vitamin membantu beliau segar dalam usaha murninya menyediakan stok susu buat anaknya Thoriq.

Apa rahsia beliau?


Senang sahaja....amalkan pemakanan sihat, terus membuat sesi perahan yang konsisten selain kerap menyusukan anaknya serta bertawakal pada ALLAH.

Anda bagaimana? Mahu mencuba tips esklusif kami? Dapatkan trial pack dalam pakej Tripple M kami dengan harga terendah iaitu hanya RM250 sahaja.


Mom's Marvellouse Milk.
Making More Milk.
Making Mummilicous Milk.



Apa dalam pakej Tripple M ini?

Dalam ini ada
trial pack set B with 90's Alfalfa (RM80),
ESP (RM121)
Ostematrix (RM49)
Free delivery
Harganya ialah RM260 RM250 sahaja (harga WM).

* Harga Sabah Sarawak ialah RM265 sahaja.

# Namun untuk fullpack ialah RM401 (WM) sahaja.
Bagi 20 pembelian terawal PAKEJ TRIPPLE M ini, anda akan menerima hadiah "istimewa"


Jika anda masih belum menerima Tips tersebut,sila hantarkan emel kepada saya bertajuk “Saya Mahu Tips Istimewa Itu” dengan menyatakan nama dan kali terakhir anda membeli melalui saya (Trial Pack @ Fullpack). Saya akan segera memberi tips itu kepada anda! Mudah kan?


**Source : Ibu AddinNAsa

** Berminat untuk mencuba ? Boleh emailkan ke phat_nemo@yahoo.com, atau SMS ke 012-3767589. Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan membuat pembelian menggunakan ID: 830463 untuk pembelian pada harga ahli. Set-set trial pack tidak dijual dicawangan cuma online sahaja.

Tuesday, April 19, 2011

Tahniah ! Senarai pemenang Cabutan Mac 2011

Alhamdulillah, syukur pada ALLAH, kami telah pun mendapat nama pemenang bagi cabutan Bertuah Durian Runtuh 2011 untuk bulan Mac.
Durian Runtuh ini bermula dari 23 FEB- 30 APRIL 2011.

Penganjur iaitu kumpulan kami GBS Trial Pack Shaklee menyediakan hadiah bulanan yang menarik iaitu :

Dua (2) pemenang yang terpilih akan memenangi FullPack set A yang mengandungi sebotol Vitalea @ Multivitamin with iron formula 120's, B complex with folic acid 120's dan Vitamin C 500mg sustained release 180's. Boleh consume up to 4 months seorang.




1) SHARMILAH YUSOF
013-869 xxxx


2) NOOR FADZLINA
019- 236 xxxx


Seorang (1) pemenang yang terpilih akan memenangi 1 keping voucer diskaun 60% untuk menginap di Marriot/ Rennaisance Hotel.



1) MAYAZA MAHMUD
019-377 xxxx



Bagi yang ingin tahu lebih lanjut mengenai cabutan ini: boleh baca
ENTRY CABUTAN BERTUAH DURIAN RUNTUH.

Monday, April 11, 2011

Carwash!!Carwash!!

haritu saya dah tlg mama masak
kali ni saya nak tolong papa basuh kereta pulak!


air ni mcm x cukup je papa...

hmm kena tepuk2 dulu air ni..haha

papa, sini tak bersih lagila..

jom kite tadah air lagi..

tayar ni belum kilat lagi ni..

amacam?kilat x keta papa saye??saye penat tau cuci keta papa..haha

Friday, April 8, 2011

Cara Penggunaan Basic H



BASIC H antara best seller ... 1001 kegunannya.. sungguh... jom review jadual ringkasan by mamaFaiz tentang bagaimana anda boleh memanfaatkannya.. tapi ni hanya sebahagian daripada 1001 kegunaannya ya...



1.
Mencuci & membersih sayur-sayuran dan buah-buahan daripada racun & bahan kimia
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
2.
Mencuci & membersih ikan, ayam & daging & makanan laut daripada bahan awet
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
3.
Mencuci & membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya daripada bahan awet
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
4.
Mencuci & membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak)
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h dan gunakan untuk mencuci peralatan memasak
5.
Mencuci & membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku, almari dsbnya
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian mopkan atau lapkan tempat yang hendak dibersihkan kecuali bilik air dan tandas perlu diberus
6.
Mencuci badan, tangan dan kaki daripada daki kotoran, pijar lada, dakwat marker pen, minyak dsbnya
Basahkan tangan dengan air kemudian tuangkan 2-3 titik kemudian digosok-gosok serta bilas
7.
Mencuci & membersih lantai serta alat permainan
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian cuci alat mainan dan dibilas manakala cucian lantai tidak perlu dibilas selepas lantai dimop kerana ia mudah kering dan tidak melicinkan lantai
8.
Menanggalkan gula-gula getah pada baju dsbnya
Titikkan 5 titik di sebelah belakang baju yang terkena gula getah kemudian digosok-gosok hingga tertanggal
9.
Mengasah pisau
Titikkan 4-5 titik pada pisau dan asah pisau seperti biasa sehingga tajam
10.
Membersih dakwat pen pada tangan, baju dsbnya
Titikkan 4-5 titik di tempat terkena dakwat, digosok dan kemudian dibilas

Bila kecemasan, anda boleh buat seperti seperti berikut.

BIL
KEGUNAAN
CARA
1.
Menghapuskan kutu di atas kepala
Basahkan rambut dan ambil 10 titik basic-h dan lumurkan ke atas kepala dan ratakan. Setelah selesai balutkan kepala dengan kain tuala bersih dan biarkan selama 10-15 minit barulah dibilas
2.
Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panas
Sapukan terus basic-h ke atas tempat yang terkena tadi dan kulit tidak akan menggelembung atau melecur bahkan akan rasa sejuk.
3.
Menghindarkan & membunuh serangga seperti lipas, nyamuk, semut, lalat dsbnya
Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam botol semburan bunga yang dicampur air kemudian goncang dan semburkan kepada serangga
4.
Demam panas (sebelum berjumpa doctor)
Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam besen kecil yang mengandungi air. Kemudian sapukan atau lumurkan ke seluruh badan dan kepala.
5.
Sakit gigi
Masukkan 4-5 titik basic-h ke dalam cawan yang dicampur air kemudian kumur. Sekiranya sakit pada gigi berlubang titikkan 2-3 basic-h pada kapas dan letakkan pada tempat yang sakit.
6.
Gatal-gatal pada badan atau miang (masalah kulit)
Tuangkan 4-5 titik ke dalam gayung. Kemudian gosokkan ke seluruh tempat gatal dengan menggunakan span mandian dan dibilas.
7.
Ulser dan mulut berbau
Tuangkan 4-5 titik ke dalam gelas kemudian kumur (sekerap mungkin)
8.
Penyubur tanaman dan penggembur tanah
Air lebihan cucian basic-h boleh disiram pada pokok bunga dan tanaman lain untuk membantu kesegaran dan kesuburan.
9.
Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dsbnya
Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam mangkuk kecil kemudian rendamkan dan biarkan selama 15-30 minit, karat dan daki akan tanggal serta kelihatan kilat seperti baru.

Sekilas fakta:
Tahukah anda... kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit,mata dan sistem pernafasan .........

tapi dengan
BASIC H...
anda selamat! Ia tidak bertoksik, tanpa gas beracun, tanpa bahan kimia berbahaya, tanpa bahan pewangi , pH seimbang , tanpa klorin, berkesan meningalkan kotoran berminyak, kepekatan berganda.

**Source : MamaFaiz

Jika berminat untuk mendapatkannya, sila hubungi saya di 012-3767589. Harga termasuk kos penghantaran adalah RM47.

Wednesday, April 6, 2011

Apa Chef???



chef : mari kita mulakan dgn resepi kita hari ini


chef : mula-mula pastikan tangan dicuci terlebih dahulu



chef : masukkan bahan-bahan yang diperlukan


chef : kacaukan bahan hingga sebati...


chef : kacau dan kacau lagi


chef : rasa dulu, kalau tak cukup rasa boleh tambahkan garam, gula etc


tada! masak kemain..upenye tomato je kat dalam


chef : hmm yummy!! (erk, cane masak tomato leh jadi sosej plak..hehe)


*************

ni la alkisahnye kalau time masak die pun nak masak same..
nak senang keje bagi die satu set lain, boleh la mama masak dengan tenang
ni kalau besa nanti tak pandai masak memang nak kenala kan budak kecit nih :p
sorry gambar agak gelap