Tuesday, December 27, 2011

annessa humayra turns two!

Sekejap betul ms berlalu..hari ni genap my lil doter 2 thn..

Flashback balik kisah 2thn lepas,rsnya x penah cite lg pengalaman bersalin kat blog:)
Sebenarnye my princess ni kua 2 mgu awal dr expected date.n luckily mr hubby dah ade di sisi seminggu sebelum our princess lahir..

sabtu 26 dis 2009,hari tu kua jln2 ngn hubby kat ecm,mmg puas 1 mall tu kitorg pusing,siap beli sandal sepasang sorg..kire sndal tu tue sehari la dr my princess..ni nak cite psl sandal ke psl giving birth ni..haha.bali ptg tu mmg dh kepenatan dah,start mlm tu tibe2 rasa sakit lain mcm..dah start jap2 tgk jam..mule tu 10min sekali,pastu makin kerap 5 min sekali..mlm tu mmg susah btul nk tdo..mule2 baring kat bilik,pastu baring kat sofa..then baring kat bilik semula.mmg serba xkene mlm tu tp x terpk plak nk g hospital trus mlm tu..

Ahad 27 dis 2009,pagi tu mmg dah berangan nk mkn best2..tp en hubby plak bgn lewat,gaknye mlm td die pun xleh nk lelap sbb wife die ni asik kate sakit je..dah ready nk lunch pkul 1 tun mmg dah duduk mhadap nasik dah,tp mmg xde selera nk mkn..tibe2 rase basah sgt.air ketuban dah pecah!mmg mcm air paip mengalir je ms tu..en hubby dah kelam kabut dah time tu,kite plak yg leh dok gelak2..mana xnye,dah siap nak kua tu tibe2 basah lg,pkai pad pun xde maknenye..xleh jd ni tuka kain batik trus nek keta pergi klinik al-farabi.mujur hubby pasang cover pvc kat seat,kalo x mmg basah lenjun la kusyen keta..

Pukul 1d0pm smp klinik.Masuk je klinik tu trus misi bertugas tu kate trus masuk labour room.cek2 bukaan dah 6cm..sakit mmg makin kerap,nk mtk masuk ubat pun xleh dah sbb tgl 4 cm je lg,tny misi tu bp lame lg nk tahan sakit ni,sbb mmg sakit sgt..misi kate kalo 1st birth 1cm sejam.lag 4cm mknenye lg 4jam la..isk xleh tahan ni..mujur la hubby all the way mmg ade kat sebelah je..

Dah nk pukul 4pm tu misi kate kene push sbb kepala bby dah kelihatan..rase tgn en hubby ni tah kuat cmane la kene genggam sbb menahan sakit.alhamdulillah tpt jam 4.03pm lahirla seorang bayi,doc angkat dan tjuk baby tu and it was her:) masa tu rase syahdu sgt..bile dgr tangisan sume..bby dibersihkan,mama pun sm smbg kene jahit plak..mmg terase la benang tu kene tarik..huhu..

1st time pengalaman menyusukan,mmg xtau ape..yela 1st mom kan..tp tula best moments..dan hari ni genap 2 thn annessa humayra menyusu badan..alhamdulillah:)

Smlm alang2 dah cuti buatla kenduri doa slmt sket..mmg seronok tgk die happy jer..lagi happy kalau en hubby ade sm meraikan sma2..insya Allah papa balik kite smbut besday kite ber3 sm2 sbb 3-3 besday papa dilautan..

To my beloved annessa humayra,semoga jadi anak yg solehah,sentiasa sihat dan ceria,hormat org tua,bijak.mama doakan kamu bahagia dan dirahmati dunia akhirat..mama akan salu sayangkan kamu smpai bila2..(>.<)

Friday, December 9, 2011

Healing Crisis


Ramai yang mencuba Shaklee, dan macam2 result diperolehi. Ada yang sekali ambil sudah rasai perubahan, ada yang lepas sebulan baru nampak, ada yang siap demam2, ada yang miuntah2, ada yang naik ruam dan sebagainya.

Apakah Shaklee mempunyai kesan sampingan?

Jawapannya TIDAK.

Shaklee adalah produk dari bahan2 semulajadi yang tidak mengandungi sebarang dadah atau bahan perangsang, jadi ia tidak meninggalkan kesan sampingan. Akan tetapi, pengguna mungkin mengalami perkara2 seperti kelesuan, pening, muntah2, demam dan sebagainya. Ini adalah disebabkan KRISIS PEMULIHAN atau healing krisis. Namun sayangnya ramai yang salah anggap, menganggapnya sebagai kesan sampingan.

Apakah yang menyebabkan krisis pemulihan?

1. Krisis pemulihan adalah petanda yang baik kerana ia menunjukkan tubuh badan anda bertindak ke atas vitamin yang anda ambil.

2. Krisis pemulihan adalah tanda sel badan dan organ dalaman anda sedang dirawat.

3. Ia adalah proses di mana badan kita menyahtoksin atau mengeluarkan toksin dan benda2 yang berbahaya dari dalam tubuh.(Jika perlu customer disarankan mengambil herb-Lax untuk penyingkiran toksik)

4. Badan sedang menjalani proses pembiasaan dengan vitamin tersebut.

Biasanya yang mengalami krisis pemulihan adalah mereka yang tidak pernah mengambil sebarang vitamin sebelumnya, terdedah kepada pencemaran, kurang rehat, badan terlalu penat/lemah, stress dan mempunyai penyakit.

Usah dirisaukan sekiranya anda mengalami krisis pemulihan kerana ia adalah sementara dan satu petanda yang amat bagus. Cara untuk mengatasinya ialah dengan menambah kuantiti air yang diambil, dah berdoa sebanyak-banyaknya.

Vitamin tidak sesuai?

Ya, ada beberapa golongan yang tidak sesuai untuk mengambil sesetengah vitamin.

1. Mereka yang menghidap diabetes TIDAK SESUAI mengambil soy protein..

2. Mereka yang menghidap SLE (lupus)dan masalah buah pinggang. tidak sesuai mengambil alfalfa.

Sekiranya anda mengalami keadaan di mana rashes, atau sembab, atau gatal2 selepas mengambil alfalfa, saya sarankan anda terus berjumpa doktor dan minta dibuat ujian darah untuk SLE.

Lain-lain, yakin dengan apa yag kita ambil, dan lengkapkan pengetahuan seperti di atas, agar kita tidak terlepas dari mendapat kebaikan Shaklee. Jika anda berhenti selepas mengalami healing crisis (krisis pemulihan), anda telah melepaskan satu peluang untuk membekalkan tubuh badan dengan nutirisi yang lebih baik.

Credit

Supplemen , Shaklee & Penyusuan Susuibu


Konsep asas penyusuan ialah

" Lebih kerap payudara dikosongkan maka lebih banyak susu yang dihasilkan"

dengan syarat
1.si ibu sihat dan menjaga pemakanannya
2.i ibu memastikan pengambilan air secukupnya demi menggantikan cecair yang keluar untuk menghasilkan susuibu.
3.Si ibu tenang , emosinya stabil dan BEBAS dari sebarang tekanan dalaman atau luaran [ keluarga atau pejabat]
4.Elakkan berdiet kerana ibu yang menyusu memerlukan tambahan kalori.

Kita juga perlu tahu komposisi nutrien utama dalam susuibu ialah protein, diikuti kalsium dan vitamin serta zat galian lain. Maka si ibu disarankan memastikan pengambilan protein serta kalsium yang mencukupi disamping vitamin dan galian lain demi membantu penghasilan susuibu dengan lebih lancar. Keperluan protein dan kalsium yang mencukupi memang benar-benar membantu melancarkan penghasilan susuibu. Lagi banyak yang diperah maka lebih banyak yang akan dihasilkan terutama apabila penghasilan susuibu sangat lancar.

Tidak dinafikan pengambilan supplement tertentu akan menyebabkan si ibu merasa payudara cepat penuh dan ada juga yang melalui bengkak susu seperti dalam pantang walau anak sudah melebihi 6 bulan menyusu. Namun tetap kena berpegang prinsip asas penyusuan.


Bagi anda yang ada kekangan menyediakan makanan mengikut pyramid makanan, boleh cuba mengambil makanan tambahan demi menjayakan penyusuan namun perlu diingat, konsep asas penyusuan perlu diutamakan. Sekali lagi saya ingatkan VITAMIN TIDAK BANYAKKAN SUSU.

Apa Fungsi Vitamin bagi Ibu Menyusu?

Vitamin hanya membantu ibu kekal sihat, bertenaga, aktif, mood yang sihat, bebas dari sebarang tekanan. Vitamin ini secara langsung memperkayakan nutrisi yang terdapat dalam susuibu. Bila ibu sihat dan bebas dari tekanan maka secara langsung membantu menjayakan penyusuan.


Credit


Mahu mendapatkan vitamin Shaklee? Sila emel ke norlida.mohdkamaruzaman@yahoo.com @ hubungi saya 012-376 7589.

Tuesday, December 6, 2011

Hodoh selepas melahirkan??

Ada orang tidak mahu mempunyai anak atas alasan berikut:
  • Nanti aku gemuk bila beranak, badan tak solid dah...
  • Perut akan buncit...
  • Nipple akan hitam dan hodoh...
  • Perut akan penuh dengan stretchmark ...
  • Pigmentation yang banyak...
  • Keinginan seks berkurang....
  • Muka mula nampak tua ....
  • Buah dada akan lembik dan melayut jika menyusukan anak....
Benarkah ini semua akan terjadi selepas kita melahirkan anak?
Jawapannya: Ya jika kita tidak menjaga pemakanan.

Bagaimana nak mengatasinya?

1. Jika takut gemuk, pastikan si ibu menyusukan anaknya exclusively 6 mths dan lagi bagus sehingga 2 tahun. Penghasilan susuibu itu sendiri akan membantu si ibu membakar kalori dalam badannya. Pengambilan vitamin sekadar cadangan agar badan lebih sihat, pembakaran gula menjadi tenaga, pembakaran lemak melalui pengambilan lecitin dan omega dan membantu dalam mendapatkan metabolisme yang optimum.

2. Bagi mengelakkan perut buncit, pastikan si ibu tidak mengamalkan minuman ber ais dan jangan sesekali mandi selepas makan. Ini antara faktor yang membantu perut si ibu cepat kelihatan buncit.

3. Nipple pastinya akan sedikit gelap dan kawasan earola akan membesar. Melalui kajian ibu sendiri, lagi ramai anak maka lagi gelaplah kawasan earola tersebut. Bagaimana nak mengatasi? Jika berkemampuan, makanlah vitamin E beserta selenium ...kawasan earola akan pulih seperti sediakala dan warnanya akan kembali asal. Ibu dah lakukan ujian ke atas ramai ibu dan mereka mengakuinya.

4. Perut akan penuh dengan stretchmark jika si ibu tidak menjaga pemakanan. Amalkan memakan buah2 yang tinggi kandungan vitamin C. Vitamin C juga dikenali sebagai vitamin yang membantu menghilangkan selulit disamping protien dan b complex.

5. Pigmentation yang banyak...ada ibu2 yang mengalami pigmentation yang teruk terutama di kawasan muka. Bagaimana nak mengatasinya? Pengambilan vitamin C, Vitamin E beserta selenium dan Protien sangat membantu mengurangkan dan menghilangkan pigmentation jika diamalkan dengan konsisten.

6. Keinginan seks yang berkurang selalunya dikaitkan dengan faktor hormon terutama buat ibu yang menyusu. Semasa penyusuan hormon estrogen yang merundum dan hormon prolaktin akan meningkat maka si ibu akan merasa dingin untuk bersama selain kekeringan. Untuk mengatasinya ialah pengambilan vitamin E beserta selenium di samping pengambilan alfalfa yang konsisten.

7. Muka kelihatan tua dari umur atau ertikata lain kelihatan kusam. Ianya boleh terjadi jika si ibu tidak menjaga pemakanannya. Pemakanan yang seimbang sangat membantu ibu2 mendapatkan semula zat yang telah digunakan sepanjang mengandung dan penyusuan. Jika zat ini tidak diganti dengan sempurna, si ibu akan kelihatan kusam, tidak bermaya, lesu , swing mood dan stress serta akhirnya susuibu akan mula merundum kerana si ibu sendiri tubuhnya tidak sustained dengan kesihatan yang sering terganggu.

8. Buah dada akan lembik dan melayut... ini akan terjadi apabila pemakaian coli yang tidak menampung bentuk buah dada itu sendiri selain pemakanan yang tidak seimbang. Makanan yang mengandungi kandungan protien yang baik membantu mendapatkan keanjalan buah dada serta pengambilan alfalfa membantu mencantikkan bentuk buah dada itu sendiri. Namun ini tidak akan berlaku ke atas lelaki yang mengamalkan pengambilan alfalfa.

dan akhirkata:
Melahirkan anak adalah satu tuntutan dalam agama kerana meramaikan umat... dan mendapat pahala meramaikan umat nabi Muhammad. Kecantikan itu bersifat subjektif namun kita boleh berusaha ke arah kecantikan. Bak kata orang kecantikan adalah milik setiap insan.

Credit : Anakku Wiraku

Vitamin untuk Ibu Mengandung

Apabila seorang ibu itu disahkan mengandung dan membuat pemeriksaan di klinik @ hospital, pasti doktor akan bekalkan vitamin kepada ibu berkenaan. Ini untuk memastikan ibu sentiasa sihat dan bayi dalam kandungan dapat membesar dengan baik.

Vitamin yang perlu

Vitamin yang perlu diambil oleh ibu yang mengandung adalah protien, multivitamin yang lengkap dengan zat besi, vitamin b complex yang lengkap dengan folik asid,Vitamin C, Kalsium dan Omega.

Fungsi Vitamin
Secara ringkasnya kepentingan vitamin tersebut adalah :

Protien : untuk bina sel. Sel terbina dari protien. Tanpa protien, pembinaan dan perkembangan sel boleh terbantut.

Multivitamin dengan zat besi : demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin.

B complex : penting untuk pembinaan sel darah, sarah dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala.

Vitamin C : pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi.

Kalsium : pembinaan sel darah merah serta tulang bayi.

Omega : membantu pembentukan sel otak.


Namun ada beberapa vitamin yang tak disarankan diambil semasa mengandung ialah antaranya vitamin E, Alfalfa, GLA, Vivix, Cinch kecuali atas saranan doktor sendiri.

Vitamin2 yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil di awal kandungan dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.

Pastikan anda mendapat konsultasi agar vitamin yang anda ambil dapat berfungsi secara optimum.


Credit : Anakku Wiraku

Mahu mendapatkan vitamin Shaklee? Sila emelkan ke norlida.mohdkamaruzaman@yahoo.com atau SMS/Whatsapp ke 012-376 7589.

Tuesday, November 29, 2011

To all bf moms..

Situasi ini biasa berlaku :
Apabila seorang doktor menyarankan si ibu memberi anaknya minum susu formula setelah melihat berat anak yang tidak mengikut graf pembesaran seorang anak, si ibu pasti mudah marah. Namun rata-rata akan memberi kenyataan defensive " Ah, tak pe asalkan anak aku aktif".
Apa yang doktor concern bukannya hanya pada berat semata-mata. Pembesaran anak bukan sekadar pada tubuh badannya tetapi termasuk pada perkembangan otak si anak.

Apa yg doc tu cakap adalah perkara yang sama saya pernah dpt dr seorng paedatrik. Saya tanya kenapa dia buat statement mcm tu, then Paed tu bg tahu biasanya susuibu selepas bayi berumur lebih enam bulan, kandungan zat besi dlm susuibu makin berkurang ditambah apabila si ibu TIDAK menjaga pemakanan spt yg disarankan dlm piramid makanan. Bila kita lihat , rata2 susu formula dalam pasaran menekankan kandungan zat besi, carotene sbb ini penting untuk pertumbuhan kanak2. Oleh kerana itulah ibu yg nak menjayakan penyusuan susuibu lengkap sehingga dua tahun disarankan menjaga dan nenitikberatkan pemakanan kerana ia mempengaruhi nutrisi dalam susuibu itu sendiri. Pengambilan supplement adalah salah satu langkah demi memastikan si ibu dapat mengurangkan jurang permasalahan nutrisi dalam susuibu.
Credit : Anakku Wiraku

Sunday, November 27, 2011

Tips untuk elak anak senang sakit dan demam.

Saya nak kongsikan beberapa tips yang mudah-mudahan boleh dimanfaatkan bersama demi memastikan anak sihat, cergas dan sejahtera selalu :




1. Pastikan anak konsisten minum air kosong.
Betapa pentingnya air telah dibuktikan apabila muka bumi kita dikelilingi dengan lautan ALLAH yang sangat luas. Maka pentingnya air kepada badan kita. Untuk memastikan anak kita suka minum air, salah satunya cara ialah menyediakan air kosong di dalam cawan atau botol minuman kegemaran si kecil. Itu yang saya amalkan di rumah. Setiap sebulan, saya akan menukar cawan minum anak-anak saya supaya mereka akan kerap minum apabila melihat cawan kegemaran mereka.

2. Sediakan air yang mengandungi pro biotik seperti yogurt ,vitagen dan jenis sepertinya.
Minuman ini bagus dalam membantu penghasilan bakteria baik di dalam usus dan ia membantu kelancaran proses pembuangan.

3. Pastikan ada buah-buahan dalam menu harian. Ia wajib supaya mereka sentiasa mendapat hasiat vitamin C, serat dari buah-buahan kerana rata rata , anak-anak tidak gemar makan sayur. Pengambilan buah buahan membantu kelembapan kulit sentiasa terjaga dan ia juga membantu agar mereka tidak mengalami masalah sembelit.


4. Pastikan mereka mandi dua kali sehari atau 3 kali sehari apabila demam. Ini membantu agar badan tidak dehydrate selain membersihkan mereka dari kuman dan bakteria.

5. Berikan mereka minum air kelapa muda sekurang-kurangnya seminggu sekali walau hanya seteguk dua...ini kerana air kelapa bagus untuk proses detox...dan ia membantu penyerapan vitamin dengan lebih baik.

6. Hantarkan sedekah pada anak-anak yatim atau golongan yang memerlukan, niatkan agar anak2 sejahtera, dipelihara dari sakit. Anak demam atau sakit berlarutan biasanya adalah teguran ALLAH atas rezeki yang kita ada tidak dikongsi kepada golongan yang memerlukan.


Cubalah amalkan...

Credit : Anakku Wiraku

Cyst mengecil selepas amalkan Shaklee GLA Complex

Cyst?Apa tu???sejujurnya saya mmg tak pernah tau pasal cyst. Kebarangkalian untuk wanita mengalami cyst ini adalah sekali sepanjang hayatnya dan biasanya tidak mendatangkan mudarat. Tidak semua cyst memerlukan pembedaham, bergantung kepada jenis cyst itu sendiri. Rawatan bagi cyst ini sekiranya serius ialah pembedaha, namun cyst ini boleh juga dirawat dgn rawatan horman.


Ini fakta ttg cyst yang sy ambil dr Portal Kehamilan Malaysia.

Ovarian Cysts adalah nama yang diberikan kepada cyst atau poket yang berisi lendir/air yang terjadi di dalam atau dipermukaan ovari. Ia adalah kejadian yang kerap berlaku dan kebanyakkannya wanita tidak menyedari yang mereka mengalaminya ia jarang memberikan simtom atau gejala.

Walaubagaimanapun, kehadiran ovarian cyst mungkin menunjukkan sistem peranakkan yang bermasalah dan berkaitan dengan masalah ketidak-suburan anda.

Cyst sebenarnya berkait-rapat dengan proses reproduksi wanita. Follicular cysts adalah cyst-cyst yang mengandungi telur daan apabila ia matang, ia akan pecah untuk melepaskan telur untuk persenyawaan. Kadang-kadang, cyst-cyst lain juga boleh tumbuh di dalam ovari dan cyst inilah yang selalu memberi masalah.









Jenis-Jenis Cyst

Terdapat beberapa jenis ovarian cyst yang kerap dialami oleh wanita. Kebanyakaan tidak memberikan kesan serius dan hilang dengan sendiri, tetapi ada juga cyst in boleh tumbuh dan menjadi besar dan menyebabkan ketidakselesaan. Kadang-kadang cyst boleh menyebabkan anda sukar hamil.

Follicular Cyst: Ia terbentuk dari folikel yang tidak pecah dan gagal mengeluarkan telur. Folikel ini kemudiannya akan menjadi cyst. Ia adalah cyst yang paling kerap terjadi dan jarang memberikan masalah atau komplikasi.

Corpus Luteum: Corpus luteum cysts boleh terjadi selepas folikel pecah dan mengeluarkan telur. Selepas folikel pecah, lendir dan cecair terperangkap didalam folikel yang pecah tadi menyebabkan cyst terbentuk. Cyst ini selalunya akan hilang dengan sendirinya tetapi ia boleh menjadi besar dan memberikan komplikasi seperti pendarahan , pecah (burst) atau ‘twist’ dan ini akan menyebabkan kesakitan.

Endometriomas: Endometriomas adalah cyst yang terbentuk pada mereka yang mengalami endometriosis. Ia terbentuk apabila tisu endometriosis melekat pada ovari dan darah yang terkumpul setiap bulan akan membentuk cyst pada ovari. Ia boleh menyebabkan sakit semasa seks dan haid.

Cystademas: Cystademas adalah cyst yang terbentuk dari sel pada permukaan ovari yang tumbuh dengan sendirinya. Cyst ini selalunya dipenuhi dengan cecair mukus dan boleh menjadi sangat besar.

Dermoid Cysts: Dermoid cysts juga terjadi dari sel ovari yang boleh membentuk gigi, rambut dan tisu-tisu lain. Ia agak jarang berlaku tetapi boleh menjadi besar dan menyebabkan kesakitan sekiranya ‘twisted”.

Polycystic Ovaries: Terjadi apabila folikel yang sepatutnya melepas telur, gagal menjadi matang dan bertukar menjadi cyst. Kemudian, lebih banyak cyst-cyst ini akan terbentuk dan memenuhi ovari.


**********************

Mari kita baca pengalaman puan Dilla yg berjaya mengelakkan pembedahan cystnya dengan bantuan Shaklee GLA Complex.


Selepas bersalin anak pertama, saya pergi check up seperti orang lain juga. Check up yang pertama adalah sebulan selepas bersalin. Pada hari appointment, doktor macam biasa, scan perut untuk pastikan rahim kecut seperti asal. Alhamdulillah, rahim dah kecut macam biasa...tapi, tiba-tiba doktor dapat kesan ada cyst di ovari saya....Dah besar 5cm katanya....

" An ovarian cyst is any collection of fluid, surrounded by a very thin wall, within an ovary. Any ovarian follicle that is larger than about two centimeters is termed an ovarian cyst. An ovarian cyst can be as small as a pea, or larger than an orange.Some ovarian cysts cause problems, such as bleeding and pain. Surgery may be required to remove cysts larger than 5 centimeters in diameter - Wikipedia "

Air muka doktor macam cuak je...Mula-mula saya tak pasti apa itu cyst ovari dan kesannya....dia kata tunggu next appointment, scan tengok mcam mana....kalu perlu, kne operate buang...

Operate? Alamak....seumur saya tak pernah kena bedah...dan sememangnya taknak operate...sebab apa yang saya tahu, bila operate ni seolah-olah kita dah ganggu sistem badan kita....kesian badan kita....masa bersalin dulu pun, saya dah berazam dan cakap dengan doktor, nak bersalin normal...Alhamdulillah, Allah permudahkan...

so, doktor set kan tarikh untuk next appointment...

Next appointment pada 09/02/2011, saya scan lagi dan cyst tu masih 5.37 cm...Inilah gambar scan saya...

scan_cyst_01_800x613

Doktor dah mula plan nak operate saya...takpe, dia bagi can lagi sehingga next appointment utk pilih tarikh memandangkan anak saya baru 4 bulan dan fully breastfeed..Klau boleh, dia cadangkan saya operate bila anak dah umur 6 bulan supaya dah mula makan dan tak sepenuhnya bergantung pada susu badan...

Balik rumah, saya dah risau..saya memang nak elak daripada dibedah.

Terus saya tanya senior saya, kak cery, ada ke produk Shaklee untuk rawat cyst ovari ni? Beliau rekemenkan saya dengan GLA Complex dan saya mula makan pada awal bulan April.

Pada next appointment iaitu 04/04/2011, Saya scan lagi dan ukuran diameter berkurangan menjadi 5.03 cm.

scan_cyst_02_800x613

Doktor masih rekemen untuk bedah....saya minta tunggu lagi hingga next appointment pad 13/05/2011, tibalah pada tarikh untuk saya operate untuk buang cyst tersebut

Untuk kali terakhir, saya minta doktor scan dan ukuran diameter cyst tersebut menjadi 2.73cm !!! Anda boleh lihat pada gambar scan ni ada tulis diameternya tu...

scan_cyst_03_800x613

Alhamdulillah, syukur kepada Allah sebab saya tak jadi dibedah..So, apa yang saya amalkan selama 2 bulan ni?

1) Mengambil vitamin Shaklee GLA Complex
GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan.

GLA atau nama penuhnya Gama Linolenik Asid berfungsi menstabilkan hormon di dalam badan kita. Boleh diambil oleh lelaki dan wanita. Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis.
Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli.

2) Memakai Pad Herba Avail

3) Mengamalkan baca doa untuk mengecilkan bengkak:
" Wahai Allah yang maha mengecilkan benda yang besar dan maha membesarkan benda yang kecil, kecilkanlah pada dia (sebut nama pesakit). Ya Allah wahai yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani...."

- Doa ini dibaca pada segelas air lalu diminum 2 kali sehari

Alhamdulillah, lepas je jumpa doktor, saya terus ke surau untuk sujud syukur....Sesungguhnya tiada yg lebih berharga daripada anugerah kesihatan yang baik....Syukur alhamdulillah....

Credit : Wondermum

**************

Bagi mereka yang ingin mencuba Shaklee GLA Complex, boleh emelkan ke norlida.mohdkamaruzaman@yahoo.com @ SMS/Whatspp ke 012-376 7589 untuk maklumat lanjut.

Nak tau apa vitamin-vitamin keluaran Shaklee??

Anda mencari vitamin @ makanan tambahan?

SHAKLEE telah berada di pasaran selama 55tahun. Semestinya jenama yang baik kerana boleh bertahan begitu lama.

Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara - ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.

Jom tengok senarai vitamin-vitamin semulajadi keluaran Shaklee kat bawah ni..

Mungkin ada yang sesuai dengan keperluan anda..